eTwinning projektui - Europinis pripažinimas!

etw logo Jau penktus metus mokykla dalyvauja Prancūzijoje vykstančiame poezijos pavasaryje. Už šių metų projektą "Les voix de la poésie" mokyklai vėl suteiktas programos eTwinning Europos Kokybės ženklelis.

Šis projektas - penkti metai besitęsianti poezijos šventė, kai kasmetinio eTwinning projekto tema parenkama pagal Prancūzijoje vykstančio poezijos pavasario oficialų pavadinimą. Šių metų tema - "Les voix de la poesie" suteikė progą paimprovizuoti su balsiai deklamuojama, dainuojama poezija. Šalia įžymiausių autorių puikiai skambėjo ir pačių vaikų sukurti eilėraščiai bei Haiku trieiliai.
mair

Dalyvauti Poezijos pavasaryje tapo graži tradicija, tad nekantraudami laukėme kūrybinio bendradarbiavimo su savo senais draugais, o taip pat su naujais partneriais. Vos tik Prancūzijoje buvo paskelbta metų Poezijos pavasario tema, išsirinkome Lietuvos dainių, poetą – Maironį. Radviliškio dailės mokyklos vaikai mokėsi deklamuoti jo eiles, įrašė savo balsus, bei patys filmavo draugus, piešiančius pagal pasirinktą poemą. Vyresni mokiniai deklamavo tų eilėraščių vertimus užsienio kalba ir įrašė savo balsą bei kūrė iš turimos medžiagos filmukus. Rodydami pagarbą kitoms šalims, gilinome žinias apie jas, išmokome frazių ir dainų visomis dalyvaujančių šalių kalbomis, ką panaudojome vaizdo konferencijos metu. Smagu, kad vaikų etuziazmas paskatino projekte dalyvauti ir jų bendraamžius iš gimnazijos, kurie su džiaugsmu surengė poezijos spektaklį. Visos dailės mokyklos įsitraukimas į projektą skatino teigiamą požiūrį į mokymąsį ir kėlė motyvaciją.



Veikla buvo integruota į ugdomąjį procesą (piešimo, tapybos, dailės istorijos, kompozicijos pamokos). Dauguma vaikų lanko Šeduvos gimnaziją, tad pasitarę su vaikais, projekte pakvietėme sudalyvauti ir lietuvių kalbos mokytoją, per kurios pamokas ir buvo sukurtas poezijos spektaklis apie Maironį. Per prancūzų kalbos pamokas vaikai pristatė savo Haiku kūrybą, maloniai nustebindami mokytoją. Tokiu būdu vaikai mokėsi drauge su savo klasių draugais.

Visų šalių pedagogai aktyviai dalyvavo planuodami projekto eigą, tarėsi, siūlė veiklas. Numatytas užduotis įvykdėme kūrybiškai paimprovizuodami su mokiniais, tad rezultatai džiugino ir vienus ir kitus. Su projekto partneriais bendravome elektroniniais laiškais, Twinspace, Skype, Facebook. Partneriai siūlė idėjas, konsultavosi. Esant reikalui, patarėme vieni kitiems, padėjome spręsti techninius klausimus, iškilusias problemas. Ugdytiniai su vaikais iš užsienio bendravo Skype programos pagalba, taip pat keitėsi piešiniais. Vaizdo konferencija sudarė galimybę visiems susitikti ir pasitikrinti savo užsienio kalbų žinias. Nuolat buvo peržiūrima partnerių kūrybiniai darbai, vaizdo medžiaga, skaitomi jų eilėraščiai.

TwinSpace erdvėje patalpinome skaitmeninę medžiaga – nuotraukas, Power Point pristatymus, filmus, svarbias nuorodas, taip pat medžiagą, sukurtą internetine programine įranga, turinčia Embed kodus: skaitmeninę knygą su trumpa retrospektyva ir projekto rezultatais, Gif animaciją, Twitter naujienas, Souncloud ir kt.

Projekto metu įgyta patirtis padės kuriant ir įgyvendinant naujus projektus. Jau planuojame pradėti naują, nes kitų metų tema „Menų širdyje“ labai tinka dailės mokyklai ir patinka visiems partneriams. Stengiamės kiek įmanoma daugiau medžiagos patalpinti įstaigos internetiniame puslapyje, ten esanti medžiaga yra lietuvių kalba, tad čia patirties gali semtis Lietuvos mokyklos, na o TwinSpace bendraujame prancūzų klaba, jis skirtas platesnei Europos švietimo bendruomenei. Dalyvavimas kokybės ženklelio konkursuose skatina nuolat peržvelgti savo veiklą, rezultatus, atlikti projekto analizę ir pasitempti.

Bendri projekto rezultatai yra mokinių kurti poezijos tekstai, mp3 audio įrašai bei filmai lietuvių, italų, prancūzų ir anglų kalbomis. Taip pat fotografijos, piešiniai, skaidrės ir skaitmeninė knyga. Didžiausia nauda, kad projektas sujungė bendradarbiavimui keletą įstaigų ir mokytojai sėkmingai integravo veiklas į pamokas, o vaikai galėjo išreikšti savo kūrybiškumą platesniu mąstu. Projekto metu tarpusavyje pasidalintas žinias ir darbo metodus pedagogai pritaikė savo darbe, o visi kartu su mokiniais lavino kalbas ir patobulino IKT įgūdžius.

Europos kokybės ženklelis

Gražina Likpetrienė
Programos eTwinning ambasadorė Šiaulių/Telšių regionams